70 - 20 - 10

Game changer

Det er en del år siden jeg ble åpenbart for 70-20-10-modellen. Fra hvem eller hvor, husker jeg ikke, men det ble en game changer i arbeidsmetodikk og budsjettfordeling for meg.

Modellen er brukt av mange store merkevarer (blant annet Coca-Cola, har jeg hørt), og den baserer seg på en smart fordeling av tid, penger og ressurser.

  • 70 % tillitsbygging og merkevarebygging

  • 20 % salg og konvertering

  • 10 % galskap

Misjon fremfor visjon

Noe jeg streber etter i all kommunikasjonsrådgivning, er å sette fokus på misjon fremfor visjon. Altså, det verdiskapende en bedrift kan bistå med for andre - istedet for verdiskapning for seg selv. Spesielt når man snakker i sosiale medier må man fokusere på verdi for andre (what’s in it for them?).

Det er her det er fint å ha en 70-20-10-modell som rettesnor. Modellen hjelper deg egentlig å sette annonsekronene på rett plass.

Uansett budsjett

Du kan nemlig fordele pengene riktig, uansett budsjett. Enten du har 1.000,- eller 1.000.000,- tilgjengelig pr. måned. Tillitsbygging bør alltid være i fokus, og 70% av budsjettet bør dedikeres til dette - til noe som skaper verdi for mottaker. Husk, denne delen bør ikke ha et eneste snev av egeninteresse for deg. Her skal du gi verdi - du skal bygge tillit omkring din ekspertise.

Når du har tillitsbygging på plass, kan du fint legge 20 % av budsjettet til konverterende kampanjer. I disse kampanjene er du mer selgende, men det betyr ikke at du må se bort i fra verdi. Ordet verdi bør alltid være i forsetet, men du kan i hvertfall “be om ordren” med god samvittighet. Dette fordi du retter deg mot folk som allerede har en form for kjennskap til deg. Enten i form av engasjement på sosiale medier, eller i form av et besøk på websiden. På fagspråket kalles det retargeting (her finner du forresten kurs på hvordan du kan gjøre dette i Facebook).

10 % galskap

Ja, vi har 10 % igjen av budsjettfordelingen, og dette skal vi bruke til galskap (på en fornuftig måte). Så lenge vi har kontroll på 90 % av budsjettet vårt, kan vi nå dedikere 10 % til å teste noe nytt. Vi kan utvide horisonten, enten ved å prøve et nytt medium eller ved å sikte på en ny målgruppe. Hvem vet, kanskje vi finner den nye standarden?

Enten funker det, ellers lærer vi noe.

70-20-10-modellen er ikke vanntett, men den har ikke feilet så lenge jeg har hatt det som utgangspunkt. Markedsføringens suksessfaktorer varierer mellom millioner av parametre, og det finnes ingen fasit. Likevel kan denne modellen brukes som en slags fasit på utgangspunktet, for deretter å bli justert på ut fra resultatene som kommer. Kanskje mediet som du først brukte 10 % av budsjettet på blir din nye standard.